Fidan, bahçenizi güzelleştiren aynı zamanda meyvesinden yararlanılabilen bir bitki türüdür. Eğer ufakta olsa, bir alanınız varsa mutlaka fidan dikmelisiniz. Doğaya bir fidan bırakmak, gelecek nesillere de umut olacaktır. Fidanların birçok çeşidi bulunmaktadır. Fidan çeşidine göre bakımı da farklılık gösterir. Sizlere bu yazımızda fidan bakımı nasıl yapılır konusundaki bildiklerimizden bahsetmek istiyoruz.
Meyve ve Çiçeklenme
Bazı fidan çeşitleri hemen dikiminden ilk yıl sonra çiçeklenme işlemini gerçekleştirir ve sonrasında meyve verir. Çıplak kök fidanların gelişimi için, çiçek ve meyvelerin koparılması en doğrusudur. Bu sayede fidan enerjisini köklerinden yeniden alacaktır.
Budama
Çıplak kök fidanların, topraktan sökülerek taşındıkları nedeniyle kök miktarında azalma gözükmektedir. Bunun için kök ve bitkinin geri kalanı arasında bir denge oluşturulması sağlanmalıdır. Dengenin sağlanması amacıyla fidanın tepesi ortalama olarak 90-60 cm den budanmalıdır. Tüplü fidanları genel olarak budamanıza gerek yoktur.
Meyve Ağaçları
İlk önce ağaç dikme işlemi gerçekleştirildikten sonra, zarar görmüş veya kırılmış olan dallar zarar görülmüş bölgeye doğru kesilmesi gerekmektedir. Genç bir ağacı baz alırsak, hedef yerden tam olarak 60-120 cm yukarılarda 3-4 sıra dalın bulunmasıdır. Eğer gözünüze takılan güçsüz veya küçük dallar varsa bunları kopartabilirsiniz. Dalları olmayan ağaçlarda, tepesi yüzeyden 90 cm budanmalıdır. Bu işlem sayesinde yeni dallar düzgün bir şekilde uzayacaktır. Dallar geniş bir açıya sahip olan çatallardan oluşmalıdır. Bu şekilde dallar diklemesine uzayanlardan çok daha güçlü olacaktır ve meyve tomurcuklarının hızlı bir şekilde çıkmasına olanak sağlayacaktır.
Üzüm Ve Çatı Ağaçlar
Sarmaşık çeşitleri genel olarak ilk yıl budama istemez. Kabarık veya kırık dalların düzgün bir şekilde temizlenmesi yeterli olacaktır. Kivi ağaçları için, eğer birden daha fazla gövdesi bulunuyorsa güçsüz olanı koparmanızda bir sakınca yoktur. Üzümler için 4-5 tomurcuğa kadar budama yapılabilir. Böylece bitki çok daha coşkulu bir şekilde büyüyecektir.
Gübreleme İşlemi
Henüz yeni dikilmiş olan çıplak kök fidanı, kök sistemi tamamen oluşana kadar gübreye ihtiyacı olmayacaktır. Dikimden sonra gübre olarak, yavaş bir etkiye sahip olan organik maddeleri toprağın üzerine yaymanızı önermekteyiz.
Malçlamak
Daha önce dikmiş olduğunuz veya yeni diktiğiniz fidanlarınızın çevresini mutlaka malçlamanız gerekmektedir. Bu sayede çevresindeki yabani otun büyümesini azaltacağınız için su tasarrufu işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Ayrıca malç çürüme işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda fidana besin olacaktır. Malç fidandan 5 cm uzak tutulursa, onları yiyen böcekler fidana yaklaşmayacaktır.
Sulama İşlemleri
Yeni dikilmiş olan fidanlar 2 sene boyunca, mümkünse haziran ile eylül ayları süresince haftada iki kez sulanmalıdır. Daha sonraki yıllarda haftada 1 kez sulama yeterli olacaktır. Çıplak köklü fidanda, köklerin toparlanması birkaç hafta sürmektedir. Eğer tüplü bir fidanınız varsa, büyümeye zaten başlamıştır. Birkaç gün sonrasında sulamanız yeterli olacaktır.