Uzmanlar fidan alırken dikkat edilecek hususları değerlendiriyorlar.
Uzmanlar fidan seçiminde dikkat edilecek hususları şu şekilde sıraladılar;
– Seçilecek fidanın sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmeli, bu yüzden mutlaka üzerinde etiket olan fidanlar tercih edilmelidir.
– Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış, fidanlar alınmamalıdır.
– Saçak köklerin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir.
– Gözleri uyanmaya başlamış, fidanlar alınmamalıdır.
– Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanlar tercih edilmemelidir.
– Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir.
– Alacağımız fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalık ve zararlılar olmamalıdır.
Fidan aldıktan sonra ise dikim esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Toprak fidan dikiminden önceki sonbaharda derince işlenmelidir. Toprağın drenaj ve tesviye işlemleri yapılmalıdır. Meyilli alanlarda kurulacak meyveliklerde teraslama işlemi gereklidir. Kare, dikdörtgen, üçgen ve satranç dikim şekillerinden biri tercih edilerek çukur yerlerinin işaretlemesi yapılır. Dikim aralık ve mesafesi meyve çeşidine ve kullanılan anaca göre değişmektedir. Klasik anaçlı elmalarda 6 x 6, yarı bodur elmalarda 4 x 4 m mesafelerle, kirazda 6 x 6 m, ayvada 4 x 5 m, şeftalide 5 x 5 m vb. mesafelerle dikilebilir. Meyve fidanları iklim şartlarına bağlı olarak Ekim-Mart ayları arasında dikilir. Toprağın donlu olamamasına dikkate edilmelidir. Mümkünse fidanlar dikim tahtası kullanılarak dikilmelidir. Fidan çukurları açılırken 50-60 cm derinlik ve genişlik açılmalıdır. Çukur açılırken alt toprak bir tarafa, üst toprak bir tarafa yığılmalıdır. Fidanlar dikimden önce budanmalıdır. Bu budama ile söküm esnasında ezilen, kopan, yaralanan kökler sağlam yere kadar kesilir. Birbiri üzerine gelen kökler ayıklanır. Kök gövde dengesini kurmak için taç kısmında da budama yapılır. Mümkün olduğu kadar dikimde bir yaşlı fidanlar kullanılmalıdır. Bir yaşındaki fidanların hem tutması kolay olur, hem de daha iyi şekil verilebilir. Budaması yağılan fidan dikim tahtası da kullanılarak çukura yerleştirilir. Aşı yeri kesinlikle toprak üzerinde olmalı ve aşı yeri soğuk olan yerlerde güneye bakmalıdır. Fidan çukurunun dibine üst toprak, iyi yanmış hayvan gübresi ve 150 g kadar DAP veya TSP gübresi karıştırılır. Sonra normal toprak konulup bunun üzerine fidan oturtulur. Fidanın gübreli toprağa direk temas etmemesine özen gösterilmelidir. Aksi taktirde gübreli toprak taze fidanı yakabilir. Bu işlemden sonra fidan iki ayak arasına alınarak toprak iyice sıkıştırılmalı ve can suyu verilmelidir. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra çeşide göre fidanların 80-100 cm tepeleri kesilmeli ve fidanın rüzgardan yıkılıp yatmaması için yanına bir herek dikilmelidir.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.